Hafıza Teknikleri
Beyin unutma temelli bir organdır, fakat gördüğü, öğrendiği her bilgi beynin içerisinde bir yerlerdedir. İnsan doğduğu günden itibaren beyin her şeyi kaydeder fakat hatırlayamamasının ana sebebi sürekli tekrar olmamasıdır. Hafıza teknikleri ile de bunların üstesinden gelebilirsiniz.
Hızla ilerleyen bu çağda beynimizi sürekli geliştirmemiz gerekiyor.
Bunun için en temel maddeler şunlardır.
- İyi beslenmek
- Yeteri kadar uyumak
- Spor yapmak
Hafıza, sözcüklerin çeşitli görseller halinde kodlanarak akılda tutulmasıdır. Akılda tutulmak istenen kelimeler bir süre sonra hafızadan silinebilir. Bu görsel simgelerle, akılda tutulmak istenen kelimeler eşleştirilerek ve bağlantılar oluşturularak akılda kalıcılık arttırılır.
Somut nesneleri akılda tutmak soyut nesnelere göre daha kolaydır. Somut nesneler insan zihninde belirli bir görsele karşılık gelmektedir. Bu görsel simgelerle, akılda tutulmak istenen kelimeler eşleştirilerek ve bağlantılar oluşturularak akılda kalıcılık arttırılır. Hafıza tekniği olarak, bilgilerin somut nesnelere dönüştürülmesinin yanında eğer birden fazla nesne akılda tutulacaksa, nesneler ile ilgili akılda kalıcı bir hikâye tasarlayarak nesnelerin hafızada kalması sağlanabilir. Hikaye ne kadar sıra dışı olursa akılda kalma oranı da o kadar artacaktır.
Hayal dünyaları geniş olan çocuklarımız ile fotografik hafıza teknikleri konusunu hayata geçirmek hem eğlenceli hem de çok verimli olan bir programdır. Çocuklar somut kavramlar ile yetiştirilmelidir ki; soyut kavramları daha iyi kavrayıp hayatın her anlamında kullanmakta zorlanmayıp başarılı olabilsinler.